PHP’de Değişkenler: Verilerin Saklanması ve Kullanılması
PHP, dinamik bir programlama dilidir ve değişkenler, programlarınızda verileri saklamak ve kullanmak için kullanılan temel yapı taşlarıdır. Bir değişken, bir isimle ilişkilendirilen ve içinde bir değeri tutan bir bellek alanıdır. Bu makalede, PHP’de değişkenlerin nasıl tanımlandığını, değer atama sürecini ve farklı türlerdeki değişkenleri kullanmayı öğreneceğiz.
Kurallar
1 – Bir değişken $ işaretiyle başlar, ardından değişkenin adı gelir.
Örnek :
$color = 'Kırmızı';
Burada değişkenimin adı “color” başına $ (dolar) işareti yetirdiğim için okurken “dolar color” şeklinde okumuyoruz. $ işaretinden sonra tanımladığımız adı okuyoruz.
2 – Değişken adı bir harf veya alt çizgi karakteri ile başlamalıdır.
3 – Bir değişken adı bir sayı ile başlayamaz
4 – Değişken adı yalnızca Alfanümerik karakterler ve alt çizgiler (A-Z,a-z,0-9 ve _ ) içerebilir
Örnek :
$color = "Mavi"; // doğru $_color = "Mavi"; // doğru $color_ = "Mavi"; // doğru $1color = "Mavi"; // hatalı $Color = "Mavi"; // doğru $color1 = "Mavi"; // doğru $color* = "Mavi"; // hatalı $!color = "Mavi"; // hatalı
5 – Değişken adları büyük/küçük harfe duyarlıdır.
Örnek :
$color ve $Color birbirinden farklı değişkenlerdir.
Not : Değişken ismi verirken kolaylık olması açısından değişkenin taşıyacağı değer ile anlam ilişkisi olması programın okunabilirliği için kolaylık sağlayacaktır.
Bir şehir ismini değişkende tutacaksam.
$sehir = “Ankara”; şeklinde tanımlayabilirim.
$aaa = “Ankara”; şeklinde bir tanımlama yaparsam bu bir hataya sebep olmaz. Ama program yazdıkça projelerinizi büyüttükçe çok fazla değişken ve fonksiyon kullanacaksınız. $aaa ne değeriydi ben burada ne verisi tutmuştum diye düşünebilirsiniz.
Değişken ismi verirken İngilizce kelimeler kullanmayı alışkan halini getirmenizi tavsiye ederim. Bu hem İngilizcenizi geliştirecek hem de ileride daha büyük projelerde diğer ülkeden insanlarla çalıştığınızda uyum sağlamanızı sağlayacak . Ya da programda bir yerde takıldığınız yabancı sitelerde, formlarda kodunuzu paylaşıp soru sorma ihtiyacınız var. İngilizce terimler kullanmak, diğer ülkeden programcıların kodunuzu anlamasına yardımcı olur. Kısaca programlama dili İngilizce’dir.
Biz o zaman,
$sehir = “Ankara”; yerine $city = “Ankara”; tanımını yapabiliriz. Bu sizin yazılımınızı biraz daha profesyonel gösterir. Tabi sadece değişken ismini İngilizce vererek profesyonellik olmaz, çok çalışmamız gerekli.